Toyota Forum - Discutii despre Toyota

Toyota Forum - Discutii despre Toyota (http://www.forumtoyota.ro/index.php)
-   Discutii libere, despre stiri si intamplari din Lumea Auto (http://www.forumtoyota.ro/forumdisplay.php?f=47)
-   -   RCA-ul nu este obligatoriu! (http://www.forumtoyota.ro/showthread.php?t=10028)

Vali 40 09-15-2016 06:37 AM

RCA-ul nu este obligatoriu!
 
Decizie a justitiei romane: RCA-ul nu este obligatoriu! Niciun politist NU VA POATE AMENDA!

O instanţă din România i-a dat câştig de cauză unui şofer amendat de Poliţia Rutieră pe motiv că nu avea poliţa RCA la el, atunci când a fost verificat în trafic. Conducătorul auto primise o amendă contravenţională de 630 de lei, însă magistraţii Judecătoriei Şimleul Silvaniei au desfiinţat sancţiunea, arătând că, de fapt, şoferii nu sunt obligaţi, conform legii, să aibă poliţa auto obligatorie la ei.
Decizie inedită a Judecătoriei Şimleul Silvaniei, după ce un conducător auto a contestat în instanţă amenda de 630 de lei (echivalentul a şase puncte-amendă) pe care i-au dat-o agenţii Poliţiei Rutiere. Motivul sancţiunii a fost că şoferul, care se afla la volanul unui autoturism înmatriculat în Anglia, nu avea la el poliţa auto RCA, atunci când agenţii rutieri l-au verificat în trafic.

Şoferul a contestat, însă, în instanţă procesul verbal prin care a fost sancţionat de Poliţia Rutieră, iar judecătorii au fost de partea lui. Mai exact, magistraţii de la Judecătoria Şimleul Silvaniei, acolo unde s-a judecat cazul, au arătat că legile în vigoare nu prevăd în mod expres obligativitatea conducătorilor auto de a avea asupra lor poliţa obligatorie de asigurare auto şi de a o prezenta la cererea poliţistului rutier.

În concluzie, instanţa a decis că săvârşirea contravenţiei a fost reţinută în sarcina petentului în mod neîntemeiat.

„Este vorba despre sentinţa civilă numărul 527, din 1 iulie 2016, pronunţată de Judecătoria Şimleul Silvaniei, care a constatat că legea nu prevede ca participanţii la trafic trebuie să aibă asupra lor poliţa de asigurare auto. Din analiza dispoziţiilor legale în materie şi a legii privind asigurările şi reasigurările nu rezultă că această obligaţie ar fi fost impusă în mod expres de legiuitor în sarcina şoferului”, a explicat, pentru „Adevărul”, avocatul Cătălin Gherzan, de la Baroul Argeş.
La baza deciziei magistraţilor au stat articolele 147 din H.G. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care precizează, la primul punct, următoarele:

„Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”.

Articolul 101, aliniatul 1 din OUG 195/2002, pe care se argumentează procesele-verbale întocmite de poliţişti celor prinşi că circulă fără a avea asupra lor poliţa RCA arată şi ce fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni: nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. 2”.

Numai că, în articolul 35, aliniatul 2 din ordonanţă, prevede că „participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.

Şi tocmai sintagma „alte documente prevăzute de lege” e în favoarea şoferilor amendaţi pentru acest lucru, la fel cum, în apărarea lor, poate fi interpretată şi sintagma „celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”, din cuprinsul articolului 147, punctul 1 din regulamentul de aplicare a amintitei urdonanţe.

„Acest articol 35 spune că participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege. Nu prevede însă obligativitatea deţinerii poliţei RCA”, mai susţine avocatul Cătălin Gherzan

dan.gutu 09-16-2016 04:51 AM

Sa te fereasca sfantul sa te loveasca unul fara RCA ! Iti dai seama ca,daca cineva are RCA,nu are motiv sa nu il prezinte politistului.

vali44 09-16-2016 05:58 AM

Quote:

Originally Posted by dan.gutu (Post 41128)
Sa te fereasca sfantul sa te loveasca unul fara RCA ! Iti dai seama ca,daca cineva are RCA,nu are motiv sa nu il prezinte politistului.

Dan, chiar daca ai ghinionul sa te loveasca unul fara RCA nu e un capat de tara ... exista FPVS , alergi putin , repari masina , primesti banii pe reparatie apoi FPVS se indreapta in instanta impotriva bizonului ... eu am trecut prin asta, marele noroc a fost ca am avut afectata doar bara fata la masina sotiei .

Vali 40 09-16-2016 06:23 AM

Domnilor nu prea ati citit corect aceasta decizie, se refera la faptul urmator ,esti asigurat dar nu ai la tine asigurarea (hartia A4 plus chitanta ),pai toate masinile politiei rutiere au pe laptopurile lor aplicatia https://play.google.com/store/apps/d...ificarca&hl=ro sau alte aplicatii dar din lene sau nestiinta nu verifica ,
toti conducatorii auto care au cate un telef mai zbengos poate sa isi instaleze aceasta aplicatie ,iar cand te opresc introdu si tu nr lor circ ,vei avea surpriza sa constati ca peste 70% nu sunt asigurate ,in acest mod iti verifici prietenii sefii etc iar care nu au asigurari atragele atentia ,sa vezi ce moaca fac,,,:)

dan.gutu 09-16-2016 09:37 AM

Da, am descarcat si eu aplicatia,asa de amorul artei,ambele masini din dotare figureaza fara RCA,care este in termen,una facuta de 5 zile :).Nu cred ca Politia nu detine alte mijloace sa depisteze daca o masina are ITP sau RCA in termen.Daca baga pe PDA-ul al al lor nr.de inmatriculare sau CNP afla tot,garantat,atat despre masina cat si despre sofer.

Vali 40 09-16-2016 17:04 PM

Nu au interes deoarece masinile lor nu sunt asigurate ,exista N posibilitati de verificare ..
Acum am observat si eu ca aplicatia nu mai functioneaza .am sa cer maine de la serviciu una care functioneaza ...


All times are GMT. The time now is 15:26 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.