Announcement

Collapse

Informatii si clarificari privind datele personale

Datele cu caracter personal pe care siteul ForumToyota.ro le colecteaza pe Forum sunt descrise mai jos, impreuna cu scopul, modul si temeiul prelucrarii lor precum si durata pe care are loc stocarea si/sau prelucrarea. Aceste date nu sunt prelucrate in alte moduri decat cele mentionate, nu sunt folosite in scopuri de marketing, nu sunt comercializate si nu sunt transferate unor terti.

__________________________________________________ ________________________________


I. "Date necesare" - colectate la inregistrarea unui cont de membru:
Adresa de email, necesara pentru:
validarea contului
resetarea parolei, in cazul in care a fost uitata
transmitere notificari privind anumite evenimente intamplate pe Forum (optional, opt-in) - ex: reply intr-un topic urmarit, reply la un mesaj personal (PM)
comunicari ocazionale in scop informativ (non-marketing, non-comercial) din partea administratiei Forumului (optional, opt-in)
NU este afisata public pe Forum, iar ceilalti membri nu au acces la ea, nici macar cei din echipa de moderare (moderatori, supermoderatori)
Username, necesar pentru autentificare (login)
Este afisat public pe Forum, in dreptul postarilor/mesajelor scrise de membrul respectiv, pentru a putea facilita o discutie cursiva
Parola, necesara pentru autentificare (login)
NU este afisata nicaieri
NU este stocata intr-o forma citibila (plain text), ci numai in forma criptata
Motiv: fara aceste date nu este posibila crearea unui cont de membru, iar fara cont nu se poate participa la discutii.
Temei: interesul legitim.
Durata: pe toata durata existentei contului de membru
__________________________________________________ ________________________________


II. "Date optionale" - pe care membrii Forumului Forumtoyota au posibilitatea sa le introduca in contul propriu daca doresc:
Location - eliminat de tot, pentru ca in ciuda explicatiilor au aparut confuzii privind semnificatia si rolul acestui camp
Data nasterii
Hobby-uri (interests)
Model/marca si motorizarea masinii

Temei: consimtamantul (consent).
Durata: atat cat doreste persoana, datele pot fi introduse/modificate/sterse in orice moment direct din cont

Introducerea acestor date este pur optionala, iar accesul integral la toate serviciile oferite de Forumul Forumtoyota nu este conditionat in niciun fel de introducerea acestor date. Aceste date sunt prelucrate exclusiv pentru afisarea lor in pagina personala a contului (profil public - exemplu) care poate fi accesata de oricare alt membru inregistrat pe Forumul ForumToyota(dar nu si de vizitatorii neautentificati-guest sau de crawlerii web precum Googlebot). Deasemenea, denumirile campurilor in care pot fi introduse aceste informatii sunt orientative, membrii nu au vreo obligatie sa le completeze cu acuratete.

Recomandam sa completati informatiile optionale numai daca doriti ca ceilalti membri ai Forumului sa le cunoasca. Pentru a ne asigura de acest fapt, toate datele optionale introduse pana la 18.05.2018 au fost sterse. Ele pot fi reintroduse daca membrii doresc acest lucru, luand in considerare cele mentionate mai sus.
__________________________________________________ _____________________________


III. "Date colectate automat" - pentru fiecare accesare a Forumului, indiferent daca e vorba de un vizitator autentificat (membru) sau neautentificat (guest):
Adresa IP
User-Agent: sir de caractere prin care aplicatia de web browsing se "recomanda" catre server (ex: Chrome)
HTTP Referer: pagina vizitata anterior celei curente
Aceste date NU sunt afisate in mod public pe Forum, membrii nu au acces la ele, nici macar cei din echipa de moderare (moderatori, supermoderatori).

Motiv: aceste date sunt colectate si procesate pentru indeplinirea unor obligatii legale (ex: cooperarea in investigatii ale autoritatilor, conform legii) sau pentru implementarea unor strategii de aparare impotriva unor atacuri informatice (ex: hacking, (D)DOS, crawling neautorizat)
Temei: obligatia legala, interesul legitim
Durata: 30 de zile in jurnalele de acces ale serverelor care gazduiesc Forumul ForumToyota(webserver logs). Adresele IP sunt stocate si in baza de date a Forumului, pentru fiecare mesaj scris (permanent) si pentru sesiunile de autentificare (pana la expirarea lor sau invalidare prin log out).
See more
See less

Cum ne intretinem masina

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Cum ne intretinem masina

    Cum spălăm maşina

    Spălarea e probabil cel mai important proces de īntreţinere a maşinii. Aceasta trebui făcută cu periodic, măcar o dată pe lună. Bitumul, excrementele păsărilor, insectele, materialele antiderapante folosite iarna pe drumuri, mizeria īn exces, toate dăunează caroseriei şi vopselei.

    Pentru spălare, personal folosesc metoda cu două găleţi. Īntr-una pun apă şi şampon auto, iar īn cea de-a doua apă curată pentru a clăti buretele folosit pentru spălat.

    1. Se umezeşte maşina cu apă din abundenţă, pentru a īnlătura mizeria superficială. Apa trebuie aplicată cu jet fără presiune la īnceput (dacă e foarte murdară maşina şi se aplică apa cu jet cu presiune de la īnceput, există marea posibilitate de a zgāria vopseaua).
    2. Se spală roţile maşinii cu ajutorul unei perii.
    3. Se spală caroseria folosind un burete de maşină sau sau o mănuşă specială de spălat maşina. Se recomandă spălarea maşinii pe bucăţi, pentru a evita uscarea şamponului pe maşină. Spălaţi frecvent buretele folosit īn găleata cu apă curată şi nu īn cea cu şampon, pentru a evita īntinderea mizeriei şi zgārieturile. După ce spălaţi o porţiune a maşinii (portiere, capotă etc), clătiţi-o cu apă din abundenţă, nu aşteptaţi pānă terminaţi toată maşina.
    4. Pentru uscare aveţi mai multe opţiuni:
    - prosoapele din microfibre au o capacitate de absorţie foarte mare şi nu lasă scame, acestea trebuie folosite īntotdeauna umede.
    - pielea de căprioară sau pielea sintetică sunt de asemenea foarte bune. La fel ca şi prospoapele de microfibre, şi pielea se foloseşte umedă pentru a usca caroseria.
    - cārpe sau prosoape din bumbac 100%

    Cum ceruim maşina

    Ceara auto are pe lāngă aspectul estetic şi un important rol de protecţie contra razelor UV, substanţelor chimice, excrementelor de pasăre, avānd un aport esenţial īn reducerea oxidării vopselei. Există o mulţime de ceruri pe piaţă, fiecare cu avantajele şi dezavantajele ei.

    Cele mai cunoscute sunt cerurile ce conţin ceară naturală carnauba (sunt o mulţime de produse, nu prea aveţi cum să vă daţi seama care au o concentraţie mai mare, decāt bazāndu-vă pe ce scrie pe etichetă). Acestea sunt preferate īn general la culorile tari (negru, roşu) īntrucāt oferă un aspect mai umed, viu, vopselei şi maschează uşor efectul de pānză de păianjen. Marele dezavantaj al cerurilor carnauba e că sunt puţin durabile, chiar şi cele mai scumpe nu ţin mai mult de 1-2 luni, plus că cerurile carnauba nu asigură aceeaşi protecţie ca o ceară sintetică.

    Cerurile sintetice au ajuns să fie la fel de răspāndite ca suratele lor naturale. Acestea au avantajul că sunt printre cele mai durabile, asigură o mai bună protecţie contra factorilor nocivi externi şi sunt mai uşor de aplicat şi īnlăturat. Dezavantajul cerurilor sintetice e că acestea nu oferă acelaşi luciu umed şi profunzime culorilor tari, plus că au tendinţa de a scoate īn evidenţă defectele vopselei.

    Personal prefer cerurile sintetice datorită durabilităţii şi gradului ridicat de protecţie. Un strat de ceară sintetică de calitate ţine fără probleme 6 luni, făcānd faţă chiar şi pe timp de iarnă.

    După ce aţi ales produsul dorit puteţi trece la ceruirea propriu zisă a maşinii:

    1. Ceara se aplică īntotdeauna cānd tabla este rece, niciodată la lumina soarelui.
    2. Vopseaua trebuie să fie perfect curată şi uscată (sunt şi ceruri tip spray care se aplică pe tabla umedă, īnsă sunt puţin durabile).
    3. Se lucrează treptat, numai pe elemente ale maşinii (capotă, portieră etc).
    4. Se aplică ceara cu un aplicator tip burete īn strat foarte subţire pe suprafaţa tratată. Se lasă să se usuce pānă formează o peliculă fină, albă, mată, conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
    5. Se şterge surplusul de ceară şi se lustruieşte cu ajutorul fie a unui prosop de microfibre, fie cu ajutorul unor cārpe/prosoape din bumbac. Īntoiarceţi cāt mai des cārpa folosită şi scuturaţi-o periodic.

    Cum eliminăm zgārieturile superficiale manual

    Pe piaţă există o mulţime de polishuri, soluţii tip scratch out şi paste uşor abrazive folosite pentru a īnlătura zgārieturile superficiale. Īnainte de a vă apuca să remediaţi o problemă, trebui să constataţi cu atenţie cāt de serioasă e. Soluţiile prezentate anterior funcţionează doar īn cazul zgārieturilor superficiale, de suprafaţă, īn cazul celor mai adānci putānd doar să īmbunătăţească aspectul zgārieturii. O zgārietură superficială este o zgārietură care nu vă agaţă unghia la trecerea acesteia peste suprafaţa afectată. Īn cazul zgārieturilor adānci, a ciobiturilor e recomandabil să folosiţi un creion cu vopsea corectoare sau să apelaţi la o vopsitorie specializată. Aplicaţi produsul conform instrucţiunilor de pe abalaj numai după ce v-aţi asigurat că zona ce va fi tratată e perfect curată şi uscată. Fiind soluţii uşor abrazive, polishurile, la fel ca şi soluţiile scratch out, īnlătură un strat foarte fin din lacul vopselei. Pentru a reface protecţia acelei zone e recomandabil ca la final să aplicaţi un strat de ceară peste zona tratată. Nu īn ultimul rānd, ĪNTOTDEAUNA folosiţi soluţia cea mai puţin abrazivă de care aveţi nevoie. Nu folosiţi polishuri cu putere abrazivă mare pentru zgārieturi minore şi nu īncercaţi să eliminaţi zgārieturi adānci bazāndu-vă pe soluţii scratch out. Nu veţi face altceva decāt să deterioraţi lacul vopselei.

    Mai jos sunt produsele folosite de mine pentru īntreţinerea maşinii. Īn a doua poză sunt produsele folosite pentru spălare şi uscare, īn a treia sunt cele pentru interior, iar īn ultima sunt produsele folosite pentru īntreţinerea vopselei. O să revin şi cu o descriere mai amănunţită a acestor produse. Sper să vă fie de folos.
    Attached Files
    BMW 3 GT / 2.0d / AT Sport / Luxury Line / 2016
    Mazda CX5 / 2.0i AWD / MT / Attraction / 2012
    Toyota Aygo / 1.0 VVTI / AT / Luna / 2008


  • #2
    Revenind la produse, o să încep cu ce am de la Turtle Wax.

    - Turtle Wax Safe Cut Scratch Remover = e o pastă groasă pentru eliminarea zgârieturilor superficiale (care nu agaţă unghia) şi a efectului de "pânză de păianjen". În general, am fost mulţumit de rezultate, am reuşit să scot ceva zgârieturi uşoare de pe Corolla, cât despre efectul de pânză de păianjen, şi acesta îl atenuează, însă tre' să ai braţ puternic.

    - Turtle Wax Hard Shell Car Wax = ceară sintetică solidă ce vine însoţită de un burete aplicator. Se foloseşte foarte uşor, are un parfum plăcut, se aplică în strat subţire, se lasă să se usuce 2-3 min şi se şterge. Luciul este unul deosebit, însă nu foarte durabil (ceara nu ţine mai mult de 3-4 săptămâni). Preţul e de asemenea unul mic.

    - Turtle Wax Cockpit Cleaner = soluţie de întreţinut bordul şi suprafeţele de plastic din maşină. L-am folosit cu succes şi pentru curaţarea suprafeţelor de cauciuc nevopsit din exterior. Are efect antistatic, parfum plăcut, maschează uşor micile zgârieturi şi lasă un aspect mat, plăcut plasticului.

    - Turtle Wax Tap, Tree Sap & Insect Remover = soluţie consistentă pentru îndepărtarea petelor dificile de pe maşină. Dă rezultate bune la găinaţul de pasăre şi petele de la insecte, însă ca să scoţi bitumul şi alte urme de la drum nu e aşa grozav, mai înmoaie, însă tot trebuie să foloseşti uşor unghia.

    - Turtle Wax Wheel Cleaner = soluţie de curaţat jantele. Nu e mare lucru de zis, curaţă bine, lasă un luciu puternic, aveţi grijă însă să nu lăsaţi soluţia să se usuce pe jantă, poate lăsa pete.

    - Turtle Wax Protective Extra Gloss = e probabil soluţia de la Turtle Wax de care sunt cel mai încântat. E o ceară de sigiliu lichidă (are un aspect apos, subţire) ce se aplică pentru a proteja vopseaua timp îndelungat. Se aplică doar când sunteţi mulţumit de starea vopselei (eventual, cu o zi înainte de a aplica această soluţie, puteţi da un strat de ceară pe maşină). Din ce-am încercat până acum, efectul acestei ceri ţine pe puţin 6 luni, luciul e foarte puternic, iar apa alunecă foarte uşor de pe maşină.

    - Turtle Wax Colour Restorer = e o combinaţie de ceară lichidă şi elemente foarte fin abrazive, indicată pentru vopselurile mai vechi, ce au început să se oxideze şi să se mătuiască. Maschează uşor zgârieturile superficiale şi oferă un luciu puternic. V-o recomand dacă aveţi maşini mai vechi de 2 ani.
    BMW 3 GT / 2.0d / AT Sport / Luxury Line / 2016
    Mazda CX5 / 2.0i AWD / MT / Attraction / 2012
    Toyota Aygo / 1.0 VVTI / AT / Luna / 2008

    Comment


    • #3
      Revenind la produsele pentru maşină, o să continui cu Formula 1 şi Mafra:

      Formula 1 Scratch Out - soluţie lichidă tip scratch out/polish, mai uşor de folosit decāt Scratch Remover-ul de la Turle Wax. Dă rezultate bunicele la zgārieturile superficiale, īnsă īn general sunt necesare mai multe aplicări şi un braţ puternic.

      Formula 1 Wash & Wax - şampon auto cu ceară Carnauba. E ideal de folosit īntre două ceruiri sau pentru a prelungi efectul cerii după spălare. E destinat folosirii manuale, cu aparatele cu presiune nu ştiu cum se descurcă. E destul de concentrat, face clăbuc suificent şi uşurează mult operaţiunea de uscare.

      Mafra Metalcrem - ceară sintetică, mai groasă decāt ceara lichidă, īnsă mai subţire ca cea solidă. Se aplică foarte uşor, se lasă să se usuce şi se şterge. E ceva mai greu de dat jos faţă de alte ceruri, īnsă, cel puţin puţin pānă acum, mi s-a părut extrem de durabilă. Apa pur şi simplu alunecă perfect de pe maşină după aplicare chiar şi după o lună.

      Mafra Delux - pastă abrazivă pentru eliminarea zgārieturilor. Scoate zgārieturile superficiale, chiar şi cele mai adānci dacă e aplicată cu grijă şi elimină oxidarea. Se aplică foarte uşor, īnsă e nevoie de răbdare pentru a obţine rezultate notabile. O recomand doar pentru zgārieturile mai dificil de scos, datorită puterii abrazive destul de mari. Pentru zgārieturile superficiale sunt soluţii mai fine. Am folosit-o ca să scot şi urmele de vopsea lăsate pe bara spate de o altă maşină.

      Mafra Polish Champion Total - polish universal cu putere abrazivă redusă. E indicat pentru vopselurile mai vechi, mătuite, pentru a le revitaliza culoarea, īnsă merge şi pentru a scoate petele de pe vopsea sau zgārieturi superficiale.

      Mafra Pulimoscerini Tergi - soluţie de parbriz. Ieftină, concentrată (ies 5 litri dintr-un flacon de 250 ml) şi ok dpdv calitativ.

      Mafra Pulimax - detergent auto pentru interior. Poate fi folosit şi pentru curaţarea plasticelor, īnsă eu īl folosesc pentru a curaţa tapiseria. Scoate petele destul de bine, e uşor parfumat şi nu lasă pete după uscare.

      Mafra Nouveau Noir - soluţie pentru īntreţinerea cauciucului. Dă un aspect umed, plăcut, īnsă mi-aş fi dorit ca soluţia să fie ceva mai groasă. L-am folosit cu succes şi pentru curaţarea covoraşelor de cauciuc din interior. Orice ar fi, nu-l aplicaţi pe suprafaţa de rulaj a cauciucului, puteţi avea suprize neplăcute la aderenţă.

      Cānd am timp revin şi cu o prezentare a accesoriilor de spălare şi ceruire.
      BMW 3 GT / 2.0d / AT Sport / Luxury Line / 2016
      Mazda CX5 / 2.0i AWD / MT / Attraction / 2012
      Toyota Aygo / 1.0 VVTI / AT / Luna / 2008

      Comment


      • #4
        foarte tare frate ..... esti dedicat, toata lauda ....... eu cu noua Auris poate intru in clubul de "doit with your hand" .... pana acum spalatorie cu sampon sau spuma scria vechiul 206.....
        www.FanMusic.ro - Muzica pentru masina ta!
        www.PravaliaCuCarti.ro - Carti pentru timpul tau liber!

        Comment


        • #5
          Astazi cand ies din selgros si ma duc la masina vad doua zgarieturi lungi pe ambele portiere din dreapta facute intentionat cu un cui sau o cheie;zic intentionat pt. ca se vede ca acolo unde a fost inceputa e mai adanca se simte la pipait si in continuare sant mai superficiale si cred ca e greu sa faci doua zgarieturi pe ambele portiere ,fiecare de aprox .40cm ,neintentionat.Doar vreo 10cm se simt la mana in rest sant superficiale iar vizibile sant doar de aproape masina fiind argintie.In orice caz cine a facut asta trebuie sa fie un tip cu creierul putin dezvoltat datorita faptului ca atunci cand era mic nu a supt de la masa pt.ca era plecata pe centura la produs si a supt se la tacsu.Va rog daca ma puteti ajuta cu informatii cei patiti ca mine cum sa o rezolv ,iese la un polish ,am inteles ca ar fi niste creioane corectoare la TOYOTA ,au si argintiu ,pot sa cumpar doar argintiu sau trebuie sa cumpar tot setul ?

          Comment


          • #6
            Dacă e adāncă zgārietura (agaţă unghia), cu polish doar o cosmetizezi.
            Sunt porţiuni unde e luată vopseaua de tot ? Poţi pune nişte poze ?
            BMW 3 GT / 2.0d / AT Sport / Luxury Line / 2016
            Mazda CX5 / 2.0i AWD / MT / Attraction / 2012
            Toyota Aygo / 1.0 VVTI / AT / Luna / 2008

            Comment


            • #7
              Doar vreo 10 cm agata unghia in rest zgarietura e superficiala iar vopseaua nu e sarita,am consultat un tip care face polish prof.si spune ca acolo unde e mai adanca nu o poate scoate in totalitate ,doar o poate cozmetiza,in rest iese.Mi-a recomandat sa iau codul de vopsea si sa gasesc pe cineva sa-mi sufle o linie fina cu un aerograf si ulterior un polish.

              Comment


              • #8
                Mai adaug 2 produse pe lista de mai sus:

                - Elf Wheel Clean, cu care am scos negreala persistenta de pe jante; trebuie frecat totusi cu un burete si spalat apoi cu multa apa

                - Formula1 Carpet & Upholstery Clean, exceptional cand e vorba de "accidente" gen vomita pisica in masina (da, animalul surprins in poze)

                De asemenea din ce am remarcat produsul "Formula1 Scratch Out" e mai eficient decat cel similar de la Turtle Wax.
                Attached Files
                Toyota Auris 1.6 dual VVT-i SOL

                Comment


                • #9
                  De vreo 2 luni folosesc cu succes pentru spălat o mănuşă de la Mafra. Este dintr-un material sintetic moale ce nu zgārie şi are avantajul de a reţine mizeria şi nisipul īn interior, aviz celor ce se tem de bureţi.
                  Attached Files
                  BMW 3 GT / 2.0d / AT Sport / Luxury Line / 2016
                  Mazda CX5 / 2.0i AWD / MT / Attraction / 2012
                  Toyota Aygo / 1.0 VVTI / AT / Luna / 2008

                  Comment


                  • #10
                    caut de ceva timp un aparat de polishat usor, cu disc mic 110-125 mm diam. si cu turatii putine, nu de flex...
                    stie cineva pe unde as putea sa gasesc ?
                    prin metro, selgros gasesc numai aparate mari cu 300 rpm, ceea ce e mult si disc de 220 ceea ce e iarasi f mare.
                    referitor la produsele mafra, pe care le folosesc in top ar fi :
                    --Polish Champin Total, e super, scoate zgarieturile care la prima vedere ar necesita revopsire
                    --Pulimax - curata interiorul belea
                    --Diamant Plast - protectie si luciu plastice, chiar am scos zgarieturi frecand un plastic
                    si altele :
                    Daytona - sampon cu ceara,
                    Metalcrem - Ceara ptr. vopsele metalizate...

                    o parte din materiale :
                    Attached Files

                    Comment


                    • #11
                      Na, iaca am ajuns la meseriasii in ale cosmeticii auto... Momentan caut ceva sa dau pe bord ca sa-l matuiesc. Bate soarele pe el, luceste, sa reflecta in parbriz, si imi scade vizibilitatea, nu suport chestia asta. La vechea carapace (Dacia) nu pateam asa decat dupa spalatorie cand scapam pe baiatu' din ochi, si repede imi silicona bordu', sa gandea el ca asa ii mai fancy... Daca stiti vreo solutie pt problema mea, eventual si de unde o cumpar in Timisoara, dau o bere.
                      Toyota Corolla 1,6L VVTi Sol

                      Comment


                      • #12
                        Sunt soluţii de īntreţinut bordul la Sonax şi la Turtle Wax ce lasă bordul frumos, mat.
                        BMW 3 GT / 2.0d / AT Sport / Luxury Line / 2016
                        Mazda CX5 / 2.0i AWD / MT / Attraction / 2012
                        Toyota Aygo / 1.0 VVTI / AT / Luna / 2008

                        Comment


                        • #13
                          pulimax-ul de la mafra e iarasi bun. curata bordul, il lasa mat, e ff bun si ptr curatat plastice, scaune si banchete, nu lasa pete, nu are miros si e si vre-o 12 lei .

                          Comment


                          • #14
                            Am si eu o problema

                            Salutare pentru toata lumea,sunt nou pe forum si ca posesor de masina.
                            Acum cateva zile am gasit o mica zgarietura, cca 1cmx1cm, este luat luciul si se vede un strat gri (masina fiind gri metalizat).
                            Poate cineva sa ajute cu ceva ideii in privinta zgarieturii?

                            Comment


                            • #15
                              Ar fi bine daca ai putea sa pui o poza.
                              BMW 3 GT / 2.0d / AT Sport / Luxury Line / 2016
                              Mazda CX5 / 2.0i AWD / MT / Attraction / 2012
                              Toyota Aygo / 1.0 VVTI / AT / Luna / 2008

                              Comment

                              Working...
                              X
                              Logan | Dacia Logan |Anulare DPF
                              Politica de Securitate Google