|
|||||||
| Attention Visitor: |
| Bine ai venit pe forumul posesorilor deTOYOTA. Pentru a posta pe acest forum iti trebuie un user.
Apasa aici pentru a-ti face un user. Dupa ce iti faci user nu uita sa activezi contul accesand casuta ta de email unde vei gasi un link. Daca vrei doar sa urmaresti discutiile fara a interveni selecteaza un forum de mai jos sau foloseste functia de search Pentru mai multe informatii legate de buna functionare a forumului va rugam cititi cu atentie regulamentul.
|
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Senior Member
|
Salutare!
Pentru a nu polua topicuri dedicate altor scopuri, postez aici intrebarea care imi macina existenta in sfertul asta de ora: care mai bun? Filtrul panel K&N cu ulei sau cel standard, de hartie? Care filtreaza mai bine? Care e mai indicat pentru o utilizare cotidiana? Ajunge ulei in motor de la filtrul K&N? Mareste puterea motorului in vreun fel?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Senior Member
|
Asa cum am mai scris, marele meu semn de intrebare e legat de calitatea filtrarii aerului.
E clar ca iti ofer un debit marit de aer, dar in ce conditii? Practic suprafata filtrului ramine aceeasi. Are mai multe straturi? Atunci ar creste rezistenta gazodinamica... Daca te mai gindesti si la praful de pe drumurile noastre: dezapezire, camioane, tractoare, carute care ies de pe santiere, cimp cu rotile pline de noroi... Iar pe de alta parte...filtru sport pe Yaris... si atit?
Last edited by Dion; 08-20-2009 at 09:36 AM. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
|
Cei de la K&N spun ca datorita uleiului si a pliurilor filtrului, calitatea filtrarii este mai buna (97-98%). Ceea ce mi s-a parut interesant este ca particulele retinute de filtru devin parte integranta a filtrului, datorita uleiului, si contribuie apoi la cresterea calitatii filtrarii. Un filtru semi-imbacsit ar filtra mai eficient decat unul curat. Pareri contra celor de la K&N am gasit doar pe forumuri.
Cand am schimbat filtrul de aer, galeria de admisie era curata - partea de dupa filtru (cea de dinainte era vai de mama ei). Voi desface filtrul iar sa vad cum sta treaba acum si o sa atasez si imagini.
|
|
|
#4 |
|
Senior Member
|
Am filtru panel K&N pe Auris de un an. Nu am remarcat mari diferente de putere (cei de la K&N sustin un castig de 2-3 CP). Masina urca ceva mai rapid in ture si suna o idee mai nervos, insa cam atat. Marele avantaj din punctul meu de vedere e ca nu mai trebuie sa-l schimbi vreodata. Il cureti periodic (cam la un an, un an si jumatate, in functie de drumurile pe care circuli) si atat, iar in 2-3 ani ti-ai amortizat investitia in el. Filtrarea o consider a fi cel putin la fel de buna ca la un filtru clasic, de unica folosinta.
Nu stiu unde ai citit tu partea ca un filtru imbacsit filtreaza mai bine aerul, insa eu unul nu sunt de acord. Cand filtrul se imbacseste vei simti ca masina nu mai suna chiar la fel si va trebui sa-l cureti. Vei si observa mizeria pe pliurile metalice ale filtrului. Operatiunea de curatare si ungere cu ulei e simpla si nu e nevoie de mare "talent". Filtrul vine cu ulei preaplicat din fabrica, iar dupa spalare va trebui sa reaplici tu acest strat (uleiul vine in kitul de curatare). Daca il aplici cu o minima atentie nu vei avea vreo problema. Ulei de la filtru nu mi-a ajuns in debitmetru. Explicatii detaliate despre toate astea vei gasi si in kitul de curatare sau pe site-ul producatorului. Daca vrei sa tii masina mai mult de 2-3 ani eu spun ca merita investita fara doar si poate intr-un astfel de filtru si un set de curatare.
|
|
|
#5 |
|
Senior Member
|
Pai daca producatorul zice:
"The dirt particles collected on the surface of a K&N element have little effect on air flow during much of its service life because there are no small holes to clog. Particles are stopped by layers of crisscrossed cotton fibers and held in suspension by the oil. As the filter begins to collect debris, an additional form of filter action begins to take place because air must first pass through the dirt particles trapped on the surface. That means a K&N air filter continues to exhibit high air flow throughout the life of the filter while it is accumulating dirt. At the same time, the air flow for an average paper air filter can decrease dramatically as the paper element gets dirty. So as dirt accumulates, the performance advantages of a K&N air filter can increase! " de pe http://www.knfilters.com/filter_facts.htm#PAPER Si m-am referit la unul semi-imbacsit. E clar ca unul imbacsit trebuie curatat. Acum, pe un motor de 124 de CP, un plus de 1-2 CP nu prea se simt. Dar din cate spui, cuplul este mai mare sau este disponibil la turatii mai mici? Avand in vedere ca urca mai repede in turatii..
|
|
|
#6 |
|
Senior Member
|
Or fi studiat ei problema, insa mi se pare dubios.
Referitor la cuplu, acesta mi se pare a fi disponibil la turatii mai mici. Cuplul maxim cu si fara filtrul respectiv mi-e greu sa compar.
|
|
|
#7 |
|
Senior Member
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Senior Member
|
Asta cu uleiul si praful imi aduce aminte de vremurile in care pulverizai Dacia cu ulei si apoi o bagai pe cimp prin praf si obtineai protectie impotriva ruginei
.Acum revenind explicatia lor mi se pare un mare fis: a doua fraza o contrazice pe prima. Marketing si atit.Nu exista gauri mici care sa se infunde, dar in acelasi timp particulele de praf sint oprite de "sita" filtrului si "lipite" de ulei. Oare ce se intimpla cind se "ciocnesc" zece particule? Se acumuleaza particule de praf in acelasi loc dar in continuare trece un debit ridicat de aer....ca in bancul ala...Nu scrie nimic despre degradarea uleiului in timp... Iar faza cu curatarea imi aduce aminte de super filtrul meu hepa de la aspirator (care apropo ca piesa de schimb e mai scump ca unul K&N: dupa prima curatare a inceput sa cedeze.....
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Senior Member
|
Nu te gandi acum ca e ulei de masina.
E un ulei rozaliu mult mai subtire.De degradat nu prea are ce sa se degradeze in timp. Oricum in maxim 2 ani pe drumurile noastre vei fi nevoit sa speli filtrul si sa aplici un nou strat de ulei.
|
|
|
#10 |
|
Senior Member
|
|
|
|
|
|